Kolejna odsłona kurek. Tym razem z makaronem, zapiekane w misce silikonowej Steam Roaster w sosie z gorgonzolą. Miałam okazję przetestować to niezwykłe naczynie żaroodporne dzięki sklepowi Rossi. Jest to propozycja hiszpańskiej marki Lekue.
Powiem Wam, że jestem bardzo mile zaskoczona jakością produktu. Bardzo elastyczne, wygodne. Można przygotować mięsa, ryby i warzywa zamykając naczynie lub zapiekać w otwartym pociągając za uchwyt, który ekspresowo się otwiera. Zamknięcie również ułatwia przenoszenie go do piekarnika bez obawy, że wylejemy jego zawartość jak też podanie do stołu. Co więcej - danie można spokojnie w nim zaserwować w plenerze, bo wygląda niezwykle efektownie, zwłaszcza jak każdy sam może je sobie otworzyć. Dzięki gładkiej powierzchni o właściwościach nieprzywierających, łatwo można danie wyłożyć na talerz jak również utrzymać naczynie w czystości. Naprawdę polecam. I pewne jest, że będę korzystać z tej magicznej miski jeszcze nie raz :-).
A sam makaron wyszedł pyszny. Przepis szybki, jego sporządzenie sprowadza się do kilkunastu minut przygotowania w czasie gotowania farfalle i włożenia na 15 minut do piekarnika.
Składniki (na 2 osoby):
- 250 g makaronu farfalle,
- kurek im więcej tym lepiej,
- 100 g gorgonzoli,
- 50 ml śmietany 18% tł.,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- parmezan do posypania,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos. Oczyszczone kurki wrzucić na roztopione masło, chwilę poddusić, dodać gorgonzolę, śmietanę, natkę pietruszki i przyprawy.
Wymieszać z makaronem. Posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Osobno podać parmezan, żeby każdy mógł sobie zetrzeć bezpośrednio na potrawę, natkę pietruszki i inne dodatki wg uznania.
W sklepie Rossi możecie kupić więcej produktów firmy Lekue. Myślę, że warto!
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej