Racuchy z jagodami
Zawsze miałam słabość do drożdżowych racuchów.
Najczęściej jadałam z jabłkami.
Te z jagodami zrobiłam na specjalne życzenie córki.
Coś czuję, że dopóki będą jagody, to młoda mi nie odpuści;-)
Składniki:
- 25 dkg mąki,
- 2 dkg drożdży,
- 5 dkg roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 5 dkg cukru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka jagód,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i
1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać do niej
drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, jajka, resztę mleka, stopione masło oraz
szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dosypać umyte i osuszone
jagody.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na
złoto z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem.