piątek, 30 czerwca 2017

Kotlety ryżowe z jajkiem i marchewką


Zacne wykorzystanie ryżu, który został nam z obiadu z dnia poprzedniego:-)
Tu akurat mi został, ale teraz celowo będę go gotować w nadmiarze, bo kotleciki wyszły przepyszne:-)
Na letnie posiłki idealne.
Podałam je tylko z sałatą i było ok.
Roboty niewiele dlatego dorzucam przepis do akcji na FB Błyskawiczne Piątki.


Składniki (około 12 sztuk):
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (ja miałam Basmati),
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do zagęszczenia i do panierowania,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju +  do smażenia.
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę. Posolić i podsmażyć do zeszklenia cebuli. Wystudzić. Ryż wymieszać z warzywami, posiekanymi jajkami na twardo. Wbić jajko, doprawić. Podsypać bułką, ale malutko, żeby się nie rozpadały. Z masy formować niewielkie kotlety, panierować w bułce. Obsmażyć na złoto. Podawać z sałatą lub ulubiona surówką.


7 komentarzy:

  1. Ileż to razy zmagałam się z tym, co zrobić z ryżem po obiedzie, bo on zawsze zostaje! No kurka, zawsze! ;) I nie wpadłam na to, że przecież kotleciki można z niego zrobić. Bardzo dziękuję za ten pomysł, wykorzystam go na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, lżejsza alternatywa dla tradycyjnych mielonych :) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dziękuję Ci Marzenko za pomysł :) Nawet jak mi ryż nie zostanie, to takie kotleciki chętnie przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite Marzenko :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być pyszne. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym z chęcią... z dodatkiem mizerii. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zdrowa wersja tradycyjnego mielonego. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń