wtorek, 11 lipca 2017

Ciasto francuskie z wiśniami


W sobotę dostałam od koleżanki w prezencie koszyczek wiśni.
Wiedziała, że to są moje ulubione letnie owoce, bo zawsze będąc w tym okresie u niej jako jedyna z towarzystwa podskubywałam Jej wiśnie;-)
Na szybko wpadł mi pomysł zapieczenia ich w cieście francuskim.
Wyszło kwaskowe, rzekłabym nawet wytrawne ciacho.
Takie jak lubię:-)


Tu pokazałam jak je zwijam.


Składniki:
  • około 30-40 dkg wydrylowanych wiśni,
  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do posypania,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
 
Wiśnie zasypać mąką i cukrem, wymieszać. Zawijać wiśnie w paski ciasta. Układać na wysmarowanej masłem i posypanej bułką formie, zwijając w ślimaka. Zwijać ciasno.
Piec w 190 stop. C około 20 minut. Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.


11 komentarzy:

  1. Bardzo ąpetycznie musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie zapieczone wisienki :) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł z tym zawijańcem :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie ujęłaś wszystko na zdjęciach:)Ciasto bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zainspirowałaś mnie ! Wytrawne znaczy, że można pokusić się o dołożenie dodatków takich jak ser pleśniowy, może coś jeszcze? Wtedy będzie przystawka lub daniem, a nie ciachem :-) Choć Twoje ciacho mega kuszące...

    OdpowiedzUsuń