Alfabetyczny spis potraw

A
Amoniaczki

B
Babeczki z masą budyniową
Babeczki migdałowe bezglutenowe
Babka mandarynkowa
Babka Zebra
Bagietki na płynnym zakwasie 
Bajgle
Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane
Bakłażanowe roladki
Bakłażanowy sernik Ottolenghiego
Bakłażany z mozarellą i gremolatą
Bakłażan z pomidorami i soczewicą
Banoffee
Bataty pieczone z avocado aioli
Batony musli
Bigos
Bliny rosyjskie
Boeuf Strogonow
Botwinka
Bób gotowany z masłem
Brownie
Brownie bezglutenowe na mące gryczanej
Bruschetta po polsku z kurkami
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Budyń jaglany
Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami
Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami
Bułeczki maślane Lussekatter (Oczy św. Łucji)
Bułeczki Szwedzkie  kardamonowe
Bułeczki ziemniaczane
Bułka drożdżowa bez jaj
Bułki hamburgerowe
Bułki Islandzkie (MÖNDLUSNÚDAR) - z budyniem i malinami
Bułki na hot dogi
Bułki na zakwasie
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
Bułki zawijane z jarmużem
Bundz z truskawkami a'la caprese
Bundz z ziołami w oleju
Buraki macerowane, zapiekane, skropione olejem z pestek dyni
Buraki zapiekane z kozim serem
Burger śródziemnomorski

C
Cappuccino grzybowe
Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina
Carpaccio di bresaola
Casarecce z łososiem
Chałka drożdżowa
Chleb czarny  Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
Chlebek pita
Chlebek turecki zapiekany z mięsem i fetą
Chleb kaszubski na podmłodzie
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym
Chleb litewski na mące żytniej i zakwasie
Chleb Młynarza
Chleb na zakwasie pszenno-żytnim
Chleb norweski -  Knekkebrod
Chleb oliwkowy
Chleb orkiszowy ubijany
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Chleb Pan Rustico
Chleb piwno-cebulowy
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni
Chleb sycylijski z semoliny
Chleb Toskański
Chleb z brązowym ryżem na tang zhong 
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
Chleb z karmelizowanym porem i pestkami
Chleb z pieczonymi ziemniakami 
Chleb żytni radzieckiego żołnierza
Chleb żytni z ziarnami
Chłodnik
Chłodnik francuski Vichyssoise
Chowder - zupa rybna
Chrzanowa pasta rybna
Ciasteczkowe choinki
Ciasteczka owsiane
Ciastka francuskie z jagodami
Ciastka koksowe z kleiku ryżowego
Ciastka owsiane bananowe z żurawiną
Ciastka ze skwarek
Ciastka z jabłkami
Ciasto 3 bit
Ciasto chałwowe
Ciasto dyniowe z jabłkami
Ciasto francuskie z wiśniami
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto kruche ze śliwkami
Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką
Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową
Ciasto pomarańczowe z białek
Ciasto z jagodami i budyniową pianką
Ciasto z morelami
Ciasto z pianką i galaretką 
Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami
Cielęcina w śmietanie
Clafoutis serowe z czereśniami
Clafoutis z jabłkami i dynią
Crepes z pieczarkami
Croissanty
Crostini z avocado i pieczonym pomidorem 
Crostini z figą i owczym serem
Crostini z pastą z bobu
Crumble jabłkowe z kozim serem
Crumble morelowe bezglutenowe
Crumble z rabarbarem
Cukinia grillowana nadziewana serkiem
Curry z krewetek
Cytrynowe ciasteczka z lemon curd
Czekolada na gorąco
Czekoladowy deser jaglany

D
Deser czekoladowy z kaszą jaglaną
Dipy biesiadne
Dorada z pieca
Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce
Drink Rosemary Gin Gimlet
Drożdżowiec z rabarbarem
Drożdżowiec z truskawkami
Drożdżówki wytrawne
Drożdżówki z rabarbarem i serem
Dyniowy sernik z sosem karmelowym
Dżem aroniowy 
Dżem figowo-śliwkowy
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy

E
Enchilada
Eskalopki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów
Eton mess

F
Falafel
Farfalle zapiekane z kurkami i gorgonzolą
Farfalle z oscypkiem i czerwonym pesto 
Farfalle z pesto szparagowym i grillowanymi warzywami
Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem
Fasolka po bretońsku
Fasolka szparagowa z fistaszkami
Faworki trydenckie
Faworki z amoniakiem
Figa nadziewana kozim serem
Figowa przystawka
Filet z dorsza na szpinaku
Flaki po warszawsku
Flambirowane kotlety ze schabu z sosem z zielonek 
Fougasse mistrza Hamelmana

G
Galette pełnoziarniste z bakłażanem
Galette - rustykalna tarta z wiśniami
Gazpacho
Gęsia pierś pieczona w rękawie
Gnocchi dyniowe
Gofry
Gołąbki leniwe bez zawijania
Gozleme i ayran - przysmak turecki
Gravlax z łososia
Grecka zupa z zielonej soczewicy (fakes)
Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni 
Grillowa sałatka ziemniaczana
Grissini
Grochówka 
Grochówka na kościach wędzonych
Gruszka z brukselką
Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania
Grzanki z jarmużem
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną
Gyros z kurczaka
Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami

H
Halibut z avocado i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym
Hot Dogi z sałatką

I

J
Jaglanka zapiekana z figami
Jaglanka ze szpinakiem i jajkiem
Jagnięcina grillowana
Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem
Jajecznica na zielonkach
Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
Jajka faszerowane pomidorami i fetą
Jajka na gniazdach łososiowych
Jogurt z piernikiem i żurawiną
Jogurt z owocami

K
Kacze udka duszone w sosie
Kaczka pieczona
Kaczka orientalna z kapustą pak choi
Kaczka z porzeczkową glazurą
Kalmary nadziewane ryżem i warzywami
Kanapka klubowa
Kanapka z burgerem soczewicowym
Kanapka z pastrami - Reuben Sandwich
Kanapka z ziołowym twarożkiem, łososiem i kawiorem
Kapuśniaczki
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami
Karczochy gotowane, podane z sosem winegret
Karkówka duszona z grzybami 
Karp zapiekany z borowikami
Karpatka
Kartoflanka niemiecka z pulpecikami mięsnymi
Kasza jaglana z amarantusem na śniadanie
Kasza jaglana o smaku cytrusów
Kawior z bakłażana
Ketchup z cukinii
Kluski śląskie
Koktajl jagodowo - porzeczkowy
Koktajl z ananasa i jarmużu
Koktajl z ananasa, truskawek i mleka kokosowego
Koktajl z kiwi, rukolą, bananem i nasionami chia
Koktajl z krewetek
Konfitura cebulowo – szałwiowa
Konfitura dyniowo - pomarańczowa
Konfitura z gruszek
Konserwa domowa ze słoika
Kopytka z sosem grzybowym
Kotlety ryżowe z jajkiem i marchewką
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z kalafiora
Krem jaglany z musem truskawkowym
Krem z buraków z chipsami jarmużowymi
Krewetki po tajsku
Krewetki smażone na maśle
Krewetki z patelni
Krokiety z kapustą i grzybami
Krupnik
Kurczak w 40-stu ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym
Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili)
Kurczak z szałwią
Kurkowe paszteciki
Kuskus z dynią i brukselką na ciepło z patelni
Kwaśnica
Kwiatek jajowy
Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

L
Labraks w asyście pomidorów
Lapskaus - norweska zupa
Lasagne z bakłażanem i dynią
Lasagne ze szpinakiem i fetą
Lasagne z wędzonym pstrągiem, serem camembert, bakłażanem i pieczonymi pomidorkami
Leczo

Ł
Łazanki cytrynowe z brukselką
Łosoś grillowany w wersji meksykańskiej
Łososiowa pierzynka na przystawkę
Łosoś z pesto pietruszkowym na smażonej kaszy


M
Makaron bucatini z sosem dyniowym
Makaron faszerowany botwinką
Makaron z soczewicą
Makowiec zawijany
Małże zapiekane z pomidorami
Marynowane grzybki w occie
Mazurek śmietanowy z sezamkami
Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)
Metrowiec
Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
Muffinki bananowe
Muffinki pizzowe
Mule w białym winie i pomidorach
Mus rabarbarowy z imbirem
Muszle conchiglioni nadziane serami


N
Nalewka z aronii
Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów
Nuggetsy w wersji light


O
Ogórki małosolne
Ogórki po meksykańsku
Ogórki w zalewie musztardowej 
Okroszka - rosyjski chłodnik
Omlet z kurkami
Oscypek grillowany z sosem truskawkowym
Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami
Ośmiornica grillowana
Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki
Owsianka z pieczonym jabłkiem, żurawiną i piernikiem


P
Panforte di Siena
Panna cotta z truskawkami 
Papryka pieczona z mięsem mielonym i świeżymi ziołami
Papryka pieczona z pomidorami i serem
Paprykarz
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna ze szparagami
Pasta tuńczykowa
Pasta z bazylią i suszonymi pomidorami
Pasta z łososiem
Pasta z makrelą w pomidorach
Pasta z sardynek po portugalsku
Pasta z suszonych pomidorów Śródziemnomorska
Pasta z wędliną i twarogiem
Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i nalewką z aronii
Pasztet z czerwonej soczewicy
Pasztet z królika
Pasztet z pieczonej gęsiny
Pavlova z truskawkami
Pâté wegetariańskie
Pâté z kurzych wątróbek 
Pesto z botwinki
Pieczarki faszerowane
Pieczone pomidory
Pieczony ziemniak z sałatką śledziową
Pielmieni w rassolniku
Pierniczki na maślance
Piernik staropolski
Pierogi bezglutenowe z ziemniakami
Pierogi drożdżowe pieczone
Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem
Pierogi nadziane dynią i ricottą
Pierogi na kefirze z kapustą i grzybami
Pierogi orkiszowe z kapustą słodką i borowikami
Pierogi ruskie na kefirze
Pierogi szpinakowo-serowe
Pierogi z borowikami i serem bundz
Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym
Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą jaglaną 
Pierogi z kurkami
Pierogi z pieczoną gęsiną i kapustą
Piersi kacze z gruszką
Pissaladiere
Pita z mięsem i warzywami
Pizza alzacka 
Pizza calzone z grzybami
Pizza dietetyczna z twarogiem
Pizza pieczona na kamieniu
Pizza z rukolą i pomidorkami
Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej
Pizza z zielonkami i kremowym sosem
Pizzerki
Placki cukiniowo- ziemniaczane podane z kurkami
Placuszki jogurtowe bezglutenowe z owocami
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Placuszki z cukinii - Kolokithokeftedes
Pleśniak z owocami
Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Poduszeczki z pomidorkiem styczniowe
Polenta z zapiekanymi zielonymi szparagami z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 
Polędwiczki z dorsza 
Polędwiczki wieprzowe na szpinaku
Polędwiczki z sosem kurkowym
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Potrawka z zielonej soczewicy, pieczarek i jarmużu
Pulled pork
Pulpety z indyka w sosie z marchewką
Przekąska figowa
Przystawka szparagowo-łososiowa
Przystawka z łososia, marynowanej cukinii i avocado
Ptysie wytrawne śniadaniowe
Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowm
Pumpernikiel na zaczynie
Puree ziemniaczane na zielono


R
Ragout z podgrzybków
Raclette
Racuchy z jagodami
Ratatouille, ale bez cukinii
Ravioli z botwinką w sosie koperkowym
Rillettes z kaczki i gęsi
Risotto z dynią
Risotto z grzybami
Risotto z kalafiorem
Risotto z młodą kapustą
Rogale Marcińskie
Rogale z orzechami
Rogaliki krucho-drożdżowe
Roladki z łososia nadziewane serem ricotta i kurkami z sosem kawiorowym
Roladki z szynki i sera
Roladki z udźca indyka
Rostbef wołowy pieczony
Rozmarynowy kurczak z pieczonymi warzywami
Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo
Rukola z figami i gorgonzolą
Ryba po japońsku
Rydz z patelni 
Ryż na mleku z sosem malinowym i ciasteczkami imbirowymi
Ryż po meksykańsku
Ryż smażony
Ryż smażony z warzywami

S
Saganaki z krewetkami
Saltimbocca
Sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi
Sałatka bawarska z kiełbasy - Wurstsalat
Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa II
Sałatka gyros
Sałatka kolorowa
Sałatka makaronowa w słoiku
Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek
Sałatka pieczarkowa
Sałatka po żydowsku 
Sałatka szpinakowo-szparagowa
Sałatka śledziowa 
Sałatka tuńczykowa
Sałatka wiosenna 
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z brukselki
Sałatka z buraka i avocado
Sałatka ze szparagami, bobem i rzodkiewką
Sałatka ze szparagów, krewetek i ogórka z sosem kaparowym
Sałatka ziemniaczana
Sałatka z krewetkami i sosem tysiąca wysp
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Sałatka z łososiem
Sałata z owocami granatu i sharona
Sałatka z paluszków krabowych i selera naciowego
Sałatka z pieczoną dynią i granatem
Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem
Sałatka z rukoli, truskawek i łososia
Sałata z truskawkami
Sałatka z zielonych pomidorów
Schab gotowany 2 razy po 5 minut
Schab peklowany gotowany, podany z piklami
Schab suszony z pończochy
Schiacciata con l'uva (toskański placek z winogronami)
Schiacciata - toskańskie pieczywo
Sernik krakowski bezglutenowy
Sernikobrownie z jeżynami
Sernik z malinami
Serowa przekąska - hit imprezy 
Ser smażony z kminkiem
Sery wędzone
Sezamowe ciasteczka
Shoarma z polędwicy wieprzowej
Skrzydełka BBQ
Skrzydełka orientalne
Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole
Skrzydełka w glazurze piernikowej
Smalec z cebulką i jabłkiem
Smoothie tropikalne
Smoothie truskawkowo-arbuzowy
Smoothie truskawkowo - bananowy
Smoothie z rukolą
Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni
Socca z ziołami
Sos kurkowy klasyczny
Sos paprykowy
Sos porowy z małżami
Sos porzeczkowy na zimno
Sos Romesco podany do pieczonych warzyw
Sos tatarski
Sos tysiąca wysp
Sos z avocado
Spaghetti z bobem, groszkiem i miętą wg. J.Olivera
Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią
Spaghetti z kalmarami
Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami 
Spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym
Spaghetti z prawdziwkami
Spring rollsy warzywno-kwiatowe
Steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku
Stek z polędwicy wołowej z bobem i puree marchewkowym
Strudel z bakłażanem i fasolką w roli głównej
Strudel ze szpinakiem, dynią, suszonymi pomidorami, karczochami i serem feta
Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami
Szarlotka laboratoryjna
Szarlotka Misiankowa
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki z łososia i krewetek grillowane
Szczupak w śmietanie
Szparagi na cieście francuskim
Szparagi pieczone z szynką
Szparagi wg Jamiego Olivera
Szparagi w szynce pod beszamelem
Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagowo – kurkowy duet
Szpecle
Szpinak smażony
Szynka faszerowana serem i winną śliwką

Ś
Śledzie po szwedzku z musztardą
Śledzie w oleju
Śledzie z brzoskwiniami w sosie curry
Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą
Śledzie z marynowanymi rydzami
Śledzie z selerem
Śledzie w oleju lnianym
Śledzik w śmietanie
Śmietanowiec mandarynkowy Gizeli
Śmietanowiec porzeczkowy

Q
Quiche prowansalski

T
Tabbouleh
Taco z kurczakiem
Tagliatelle ze szpinakiem 
Tagliatelle z zielonymi szparagami
Tapioka - deser z jagodami
Tarta cytrynowa 
Tartaletki warzywne z płatkami żytnimi
Tartaletki z czerwoną cebulą, żurawiną i białą kiełbasą
Tartaletki warzywne z płatkami żytnimi
Tarta orkiszowa z kurkami
Tarta porowo-boczkowa
Tarta serowa z nektarynkami
Tarta tatin z cukinią i słodko-pikantnym serkiem
Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla
Tarta z botwinką
Tarta z cukinią, fetą i pomidorami
Tatar z łososia po meksykańsku
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Terrina z pstrąga podana z piklami warzywnymi
Torcik pomidorowy
Tort brownie z kremem orzechowo-sezamkowym
Tort Charlotte z owocami
Tort czekoladowy
Tort malinowy dwupiętrowy
Tort egipski
Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi
Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo
Tortilla z kurczakiem
Tostadas
Truskawkowe Daiquiri
Turecki fatayer z polskim twarogiem
Tzatziki

U

W
Wieprzowina orientalna z jarmużem i groszkiem cukrowym
Warzywa młode zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim 


Z
Zakwas na żurek
Zakwas z buraków i barszczyk do picia
Zapiekanki
Zielonki i jajka na śniadanie
Zielonki panierowane
Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem
Ziemniaczane zawijaski
Ziemniaczki młode
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Zupa bawarska serowa z mięsem mielonym - Käsesuppe mit Hackfleisch
Zupa grzybowa
Zupa gulaszowa
Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z pomidorów, fasoli i anchois
Zupa krem z topinamburu i zielonej soczewicy
Zupa Niebecz z kiełbasą
Zupa tajska z kurczakiem
Zupa z czerwonej soczewicy i chorizo
Zupa z dyni po bawarsku 
Zupa z liści rzodkiewki i pokrzywy
Zupa z pieczonym łososiem
Zupa z zielonek 
Zupa z zielonych szparagów i groszku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz